این زنان حس بدی داشتند و دل شان می خواست فریاد بزنند، زیرا شوهران شان دائم جلوی دست و پای شان بودند و آنها را دیوانه کرده بودند! این سندروم اغلب دامنگیر زنان میانسالی می شود که همسران شان در حال بازنشستگی هستند و با علائمی مانند بیماری افسردگی، خستگی و بیخوابی همراه است.
به نظر میرسد زنان ژاپنی بیشتر از بقیه ی زنان از سندرم شوهر بازنشسته رنج می برند. بیش از ۹۰ درصد از خانم های ژاپنی که بالای ۶۵ سال دارند، هیچوقت خارج از منزل کار نکرده اند، بدین ترتیب هنگامی که یک دفعه با این مشکل رو به رو میشوند که شوهران شان، هفت روز هفته و بیست و چهار ساعت شبانه روز در خانه اند، اعتدال زندگی و امورشان به هم می خورد. امار طلاق در بین زوج های بازنشسته در ژاپن، طی ۲۰ سال گذشته شدیداً افزایش یافته است.
آیا شما هم از پیامدهای بازنشستگی شوهرتان می ترسید؟ نگران هستید که او قرار است تمام روز ور دل شما بنشیند و نمی دانید با وی چه باید بکنید؟ آیا فکر می کنید بی کاری و این همه وقت ازاد، امکان دارد شوهرتان را عصبی و لج باز و ناسازگار کند؟ یا شاید هم تا حالا این اتفاق ها افتاده اند!
شوهربازنشسته
نشانه های سندرم شوهربازنشسته
افسردگی، تحریک و خارش پوستی که سرعت پیری پوست را افزایش می دهد، نفس تنگی ، زخم معده و بالارفتن فشارخون به مرور زمان و با شروع نخستین حالت های این سندرم دربیمار، که معمولاً زنان میان سال هستند، آشکار می شود. این عکس العمل ها، جواب بدن دربرابرتغییرات مهم زندگی هستند.
بدن باید به گونه ای با این تغییرات، خودرا سازگاردهد.هماهنگی جسم وذهن، یک امرضروری است واین اولین بارنیست که بدن بیماربدینگونه عکس العمل نشان داده است.آیا احساس بی اشتهایی، کم خوابی واضطراب درروزهای نخست ازدواج، بیادتان نمی آید؟
زنانی که از بازنشستگی همسر خویش ناراحت و عصبانی اند( دچار سندرم شوهر بازنشسته شده اند) اغلب علت را این چنین عنوان می کنند:
– شوهرم توقعاتش زیاد و غیرمنطقی شده، به عنوان مثال با این که خودش وقت ازاد دارد انتظار دارد من مدام برایش غذا درست کنم
– شوهرم حقیقتا اداب معاشرت را فراموش نموده و بی ادب شده
– شوهرم دست و پا چلفتی شده و بدون من هیچ کاری را نمی تواند درست انجام بدهد و من باید دائم به وی بگویم چه بکند و چه نکند
– شوهرم در مورد همه چیز غُر می زند و ایراد می گیرد.
– شوهرم در کار های مربوط به من مداخله می کند و سرک میکشد
در همین زمینه روان شناسان در مورد سندرومی هشدار میدهند که همسران این اشخاص را درگیر می کند.
زنان برای رهایی از سندروم شوهربازنشسته چه کنند؟
جلسات مشاوره و آگاهی یافتن از دوران بازنشستگی، اولین و بهترین قدم برای رویا رویی با وضعیت جدید در منزل است. به این ترتیب یاد میگیرید که چه طور با این تغییرات سازگار شوید، لذت ببرید و اختلافات را کاهش بدهید. با این حال، چند سفارش دیگر هم به شما داریم.
همه برنامه هایی را که در سال های اولیه زندگی مشترک تان به دلیل کار زیاد همسر محقق نشدند مجدد فهرست برداری و برای عملی شدن آنها به اتفاق برنامه ریزی کنید و آ ن هایی را بیشتر مدنظر داشته باشید که هر دو از انجام شان لذت می برید.
اکنون که قرار است دوران بیشتری را در کنار هم باشید، در منزل برای یکدیگر فضا و حریم شخصی درنظر بگیرید و زمانی هر چند کوتاه برای علاقه مندی های فردی تان اختصاص بدهید.
بیش از پیش با هم بامحبت باشید. بازنشستگی، صرفا یک تغییر است و هر تغییری با اضطراب و نگرانی همراه است. راههای ممکن برای حفظ ارامش و رابطه بهتر را پیدا کنید و برای حرف زدن در مورد شان با همسرتان راحت باشید.
همه برنامه هایی را که در سال های ابتدایی زندگی مشترک تان به دلیل کار زیاد همسر محقق نشدند دوباره فهرست برداری و برای عملی شدن آن ها به اتفاق برنامه ریزی کنید و آ ن هایی را بیشتر مدنظر داشته باشید که هر دو از انجام شان لذت می برید.
اکنون که قرار است زمان بیشتری را در کنار هم باشید، در منزل برای یکدیگر فضا و حریم شخصی درنظر بگیرید و زمانی هر چند کوتاه برای علاقه مندی های فردی تان اختصاص بدهید.
بیش از پیش با هم بامحبت باشید. بازنشستگی، صرفا یک تغییر است و هر تغییری با اضطراب و نگرانی همراه است. راههای ممکن برای حفظ ارامش و رابطه بهتر را پیدا کنید و برای حرف زدن درباره شان با همسرتان راحت باشید.
درصورتی که همسرتان با مرحله جدید زندگی نتوانسته کنار بیاید و با افسردگی دست و پنجه نرم می کند، گوش شنوای احساسات وی باشید. حس ناکارآمدی، بی کاری و آغاز هرروز بی هیچ هدفی، علت اصلی مشکلات این اشخاص است. برای تجربه فعالیت های جدید روزانه، کار سبک و پاره وقت و… راهنما ی وی باشید و به او ایده بدهید، با اینکه از جنبه مالی ارضا کننده نیستند، ولی به ارامش روانی حاصل از آن می ارزد.
فعالیت های دو نفره تان را زیاد کنید. با هم ورزش کنید، آشپزی و باغبانی کنید، به خرید و دیدار دوست های قدیمی تان بروید، در فعالیت های خیرخواهانه شرکت کنید. داوطلب شدن در انجام کار های خیریه یکی از بهترین و ارامش بخش ترین گزینه ها برای بازنشستگانی است که وقت شان ازاد است و از تنهایی و بی برنامگی می نالند.
همسر بازنشسته شما تنبل نیست بلکه خیال وی از بازنشستگی، هیچ کاری نکردن است. با حوصله با وی صحبت کنید و وی را از لحظه ها و فرصت هایی که دیگر تکرار نمی شود آگاه کنید و از وی بخواهید که زمانش را برای بیشتر با هم بودن برنامه ریزی کند.
درباره جزئیات رفتاری همسرتان که آنقدر اهمیتی هم ندارد حساس نشوید. تذکر های بی اندازه به اینکه به چه دلیل لباس و وسایلش را در جای خود قرار نمی دهد، دائم در حال تماشای تلویزیون است، سرش توی تلفن همراه است و… رابطه شما را مخدوش می کند.
از تقویت اعتماد به نفس همسرتان غافل نشوید. حس سودمندبودن بهترین احساسی است که میتوانید به همسر بازنشسته خود هدیه کنید. در امور خانوادگی و تربیت فرزندان از او بعنوان فرد مجرب مشورت بگیرید.
نکته هایی برای نجات از سندرم شوهر بازنشسته
– فعالیت هایی انجام دهید که هر دوی شما از آن لذت می برید
– بازنشستگی ربطی به تنبلی ندارد
– سراغ رویاهای تان بروید و برایشان برنامه ریزی کنید
– در مورد احساسات و نگرانی ها و ترس های تان با همسرتان حرف بزنید
– برای هر کدام تان یک فضای شخصی در منزل در نظر بگیرید
– نسبت به هم مهربان تر باشید
– برای گوش دادن به حرف های همسرتان وقت بگذارید
– نکته ای که نباید فراموش کنید این است که شما نمی توانید همسرتان را تغییر دهید
چنانچه احساس می کنید با همه برنامه های گفته شده هنوز هم میتوانید بیش از این از وقت خالی خود استفاده کنید، سراغ نوه های عزیزتان بروید و به اتفاق همسرتان بعضی روزها آن ها را به پارک یا باغ وحش ببرید و یا به قسمتی از درس های آنها رسیدگی کنید. ولی توجه داشته باشید که این کمک های شما در مسیری باشد که والدین آنها برای تربیت فرزندانشان درنظر گرفته اند.
حتی این احساس را نیز القا نکنید که شما همه کارهای نوه ها را به عهده میگیرید و پس از این میتوانند هروقت دلشان خواست آنها را به جای مهد کودک به شما تحویل دهند. شما مسوول فرزندان آنها نیستید و در دوران بازنشستگی باید به استراحت، تفریح و علائق شخصی خویش توجه کنید.
منبع: بیتوته