زمانی که خارش سر اتفاق افتاده، یعنی تعادلش به هم خورده است و باید به دنبال علت آن گشت. برای خارش سر میتوان علل مختلفی پیدا کرد. برای بعضی اشخاص خارش در تمام کف سر و برای بعضی دیگر تنها در قسمت هایی از جمجمه ایجاد می شود. برای درمان خارش سر باید به دنبال دلیل خارش پوست سر بگردید تا بتوانید درمان مؤثر و ثابت شده ای را برای حل آن بیابید.
خارش پوست سر معمولا به علت ابتلا به بیماریهای پوستی سر، استفاده از ماده های شوینده و آرایشی، رنگ مو، الودگی و کثیف بودن پوست سر و الوده شدن به شپش سر ایجاد میشود.
پیش از هر چیز لازم است نوع پوست سر خویش را بشناسید، علایم ثانویه را شناسایی کنید و ریسک های احتمالی را در نگهداری روزانه خویش مد نظر قرار دهید. ساده ترین و مطمئن ترین شیوه برای درمان خارش سر این است که به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
پوست خشک
این مشکل برای اشخاصی پیش خواهد آمد که پوست آنها به میزان کافی چربی تولید نمی کند. به این علت پوست شما خشک خواهد گردید و شروع به خارش خواهد کرد. بهترین راه برای حل این مشکل انتخاب یک شامپوی مناسب است که بتواند رطوبت را به پوست شما بازگرداند. بهترین این شامپوها شامل روغن شترمرغ هستند. در صورت وخیم تر بودن این مشکل حتماً به پزشک مراجعه کنید.
اسکابیز( گال)
چنانچه بدانید اسکابیز چیست، آرزو می کنید کاش دلیل خارش سرتان همان شپش باشد نه اسکابیز. اسکابیز یا گال نه تنها میتواند سبب خارش پوست سر، بلکه خارش در تمام بدن شود. عامل اسکابیز، گال یا جَرَب، یک موجود بسیار ریز است. مایت های اسکابیز، لایه ی خارجی پوست را سوراخ کرده و در آن جا زندگی و تخم گذاری می کنند. مایت های میکروسکوپی اسکابیز تقریباً همیشه از طریق تماس مستقیم پوست با پوست با کسی که در حال حاضر الوده است منتقل می شوند. اسکابیز ها در اشخاص بزرگ سال معمولاً از طریق تماس های جنسی منتقل میشوند ، که البته بدون تماس جنسی و در محیط های شلوغ هم احتمال انتقال این عفونت وجود دارد.
شوره سر یا درماتیت شوره ای
شوره مو یکی از شایع ترین مشکلات سر برای ایجاد خارش های احتمالی است. چنانچه علت خارش سر شما شوره است، باید بدانید که شیوه های مختلفی برای درمان شوره سر در پیش رویتان قرار دارد. بسیاری از محصولات داخل بازار برای حل مشکل شوره موی سر تولید میشوند تا بتوانند علایم را از بین ببرند.
افتاب سوختگی
پوست سر شما هم میتواند افتاب سوخته شود، مخصوصا چنانچه موهای پر پشتی نداشته باشید تا از پوست سرتان مراقبت کند. اگر قرار است زمان زیادی را زیر افتاب سپری کنید، کلاهی سرتان قرار دهید یا این که روسری سرتان کنید تا از افتاب سوخته شدن پوست سرتان جلوگیری کنید.
تابیدن افتاب زیادی هم ممکن است یکی از دلایل خارش پوست سر باشد، و تنها راه برای جلوگیری از آن، این است که سرتان را بپوشانید.
استرس
بعضی وقت ها، استرس زیاد امکان دارد سبب خارش پوست سر شود، و خاراندن سر هم راهی برای این که استرستان فرو بنشیند. ولی حتی چنانچه به آرامی هم سرتان را بخارانید، باز هم این کار برایتان خوب نیست.
اگر ناخن هایتان الوده باشد و سرتان را بخارانید، امکان دارد تمام الودگی و باکتری های زیر ناخنتان به پوست سرتان منتقل شده و در نتیجه سرتان خارش بگیرد. بنابراین بدن و ذهنتان را استرس زدایی کنید تا از شر خارش پوست سرتان خلاص شوید.
پوست چرب
هنگامیکه پوست شما بیش از حد موردنیاز چربی تولید می کند، این چربی روی پوستتان انباشته می شود. این امر سبب تجمع سلول های مرده ی پوست در این قسمت ها می شود. برای حل این مشکل موهای خویش را بصورت منظم بشویید. چنانچه حس کردید هنوز پیش از آخر یک روز موهایتان چرب شده است از شامپویی استفاده کنید که برای اشخاص با موهای چرب تعبیه شده اند. این شامپوها به پوست شما کمک می کند تا چربی ها جذب پوسستان بشود.
زخم های روی پوست سر
زخم های روی سر امکان دارد شدیداً بخارند، زشت باشند و باعث درماندگی شخص مبتلا شوند. خراشیدن معمولاً سبب بدتر شدن این زخم ها شده و احتمال بروز عفونت را افزایش می دهد. در بیش تر موارد، زخم های پوست سر به خودی خود یا با یکسری داروهای بدون نسخه رفع می شوند. اغلب وقت ها، زخم های سر بیانگر مشکل جدّی نیستند.
چنانچه نمی توانید دلیل زخم روی پوست سر را شناسایی کنید یا چنانچه این زخم ها در بیش تر نواحی سر وجود دارند یا بنظر عفونت کرده اند ، به پزشک مراجعه کنید.
پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث ایجاد لکه های متورم، قرمز و ملتهب روی سطح پوست می شود. این بیماری مسری نیست و از شخص دیگری منتقل نمی شود. برای درمان عارضه پوستی پسوریازیس سر از شامپوهای مخصوص استفاده کنید که دارای زغال سنگ و اسید سالیسیلیک هستند. ولی پیش از هر اقدامی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
عفونت قارچی کچلی
از این اسم نترسید! این قارچ سر طرحی شبیه کرم های حلقوی دارد و علایمی مثل قرمزی پوست و خارش سر باقی می گذارد.اگر دلیل خارش سر شما این عفونت قارچی کچلی مثل شوره ظاهر می شود و عامل اصلی آن قارچی به اسم Trichophyton rubrum است. این بیماری واگیر و مسری است، پس اگر در تماس با شخصی قرار بگیرید که به این عفونت مبتلاست، احتمال خارش سر و آغاز عفونت قارچی در شما هم وجود خواهد داشت. اگر این بیماری قارچی را درمان نکنید، باعث ریزش مو می شود. این قارچ تنها روی سطح پوست سر شما فعالیت نمی کند، بلکه در عمق فولیکول مو هم فعال است. اگر در خصوص داشتن کچلی مو مشکوک هستید، به سرعت برای ویزیت به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
واکنش آلرژیک
چنانچه اخیرا موهای تان را رنگ نموده اید ، این امکان وجود دارد که به علت خشکی پوست سرتان دچار یک واکنش آلرژیک شده باشید. محصولاتی در بازار وجود دارند که می توانند رنگ مو های دائمی را از موهای تان پاک کنند.
پوست شما امکان دارد به هر چیزی که با آن تماس پیدا می کند واکنش نشان بدهد، از شامپو گرفته تا رنگ مو. تلاش کنید بطور هم زمان از چند محصول استفاده نکنید یا آنها را ترکیب نکنید. ضمنا حین بهبود پوست سرتان، تنها از محصولاتی با فرمولاسیون ملایم استفاده کنید.
برای درمان قارچ سر باید از محصولات و داروهای دارای فرمولاسیون ضد قارچی استفاده شود. همچنین امکان دارد داروهای خوراکی هم باتوجه به شدت عفونت قارچی به وسیله پزشک تجویز شود.
رزاسه
رزاسه عموما بصورت برافروختگی های سرخ رنگ و گاهی جوش هایی روی صورت بروز می کند. رزاسه امکان دارد به علت گرما، پس از خوردن غذای تند و داغ، مصرف غذا های کافئین دار و یا در نتیجه ی استرس هیجانی بوجود بیاید. رزاسه معمولاً روی گونه ها ، چانه و بینی دیده می شود، اما امکان دارد روی پوست سر هم ایجاد شده و باعث خارش یا حس سوزش شود. اگر فکر می کنید ممکن است دچار رزاسه شده باشید، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تحت درمان مناسب قرار بگیرید.
شپش سر
افسانه های مختلفی در خصوص شپش مو وجود دارد :شپش سر تنها در موهای کثیف زندگی می کند، شپش مو میتواند بپرد، شپش سر موهای بلند را ترجیح می دهد. ولی این جمله ها واقعیت ندارد! پس شپش چطور بوجود می آید؟ تنها در یک صورت است که احتمال وجود شپش سر بیش تر می شود و آن هم فهمیدن این نکته است که تا چه حدی سر خویش را در تماس با سر دیگران قرار می دهید؟ برای کودکان پاسخ معلوم است زیرا بی اغراق این کار را به دفعات بیشتری انجام میدهند و شپش سر کودکان یکی از رایج ترین نوع شپش سر است. در واقع شیوه انتقال شپش سر از طریق تماس سر با سر شخص دیگر است. چنانچه سرتان خارش دارد ولی پوسته خشکی ندارید، شوره نمی زنید و پوسته هایی را لابه لای موهایتان نمی بینید، مشکوک به شپش سر هستید.
سرطان پوست
این دلیل خارش سر هم بسیار نادر است؛ یعنی سرطان پوست. ملانوما میتواند باعث خارش بشود، ولی سایر انواع سرطان پوست هم میتوانند این علامت را داشته باشند. درصورتی که پوست سرتان می خارد، بد نیست از جهت هر گونه زخم و برامدگی و خال، پوست سرتان را بررسی کنید. هر چیزی که باعث حس ناراحتی شدید شود و در عرض دو هفته خود بخود رفع نشود، باید به وسیله پزشک بررسی شود.
منبع:بیتوته